menu

CAPACITISME I COMUNICACIÓ

DISCAPACITAT

OBJECTIU: Un curs per abordar i estudiar la representació de la discapacitat en els mitjans de comunicació i la seva relació amb la creació i reproducció del discurs capacitista.
A QUI VA DIRIGIT: Professionals dels mitjans de comunicació, professionals de les entitats del sector social i persones amb discapacitat.
ESTRUCTURA: Una formació de 3 sessions de 2hrs.
CALENDARI I HORARIS: Dimecres 27 de Novembre, 4 i 11 de Desembre de 17 a 19hrs.
MODALITAT: Presencial a carrer de Ramis 4 baixo.
IDIOMA: Català, castellà.
PREU: 30€

Vols obtenir més informació o reservar la teva plaça? Posa't en contacte enviant un mail a info@cameresiaccio.org


Presentació del curs

keyboard_arrow_down

En aquest curs explorarem com es representa a les persones amb discapacitat als mitjans de comunicació i com aquesta representació influeix en la discriminació que pateix el col·lectiu. Analitzarem exemples d’estereotips i prejudicis extrets dels mitjans, situant aquesta reflexió dins del marc dels estudis de la discapacitat. L'objectiu és que tot aquest treball ens ajudi a desenvolupar una mirada crítica i transformadora, que ens permeti promoure representacions més inclusives i alliberades d’estigmes, contribuint a combatre el capacitisme i a avançar cap a una societat més justa i equitativa.

Per seguir els continguts del curs, no es requereixen coneixements previs sobre discapacitat ni sobre comunicació.

Programa

keyboard_arrow_down

PRIMERA SESSIÓ: La discapacitat i els seus models d'interpretació

En aquesta primera sessió, introduirem el concepte de discapacitat, recorrent als diferents models d'interpretació que ens permeten comprendre-la. També establirem la relació entre les representacions mediàtiques de les persones amb discapacitat i la discriminació que aquestes pateixen.

SEGONA SESSIÓ: Prejudicis i estereotips en les representacions mainstream de la discapacitat

En la segona sessió, analitzarem exemples actuals de representacions de la discapacitat en els mitjans de comunicació per revelar com aquestes contribueixen a difondre i perpetuar estereotips i prejudicis.

TERCERA SESSIÓ: Representacions no estigmatitzadores de les persones amb discapacitat

En la tercera sessió, ens centrarem en les representacions de la discapacitat que no són estigmatitzadores i que tenen un potencial empoderador, contribuint a la superació dels prejudicis. A més, es durà a terme un exercici pràctic d’elaboració d’un argument per a una obra de ficció.

Acompanyant

keyboard_arrow_down

Roger Sabà Riera
Llicenciat en Comunicació Audiovisual i amb un Màster en Mitjans, Comunicació i Cultura, actualment està cursant el doctorat en la mateixa disciplina.

És comunicador, realitzador audiovisual i investigador especialitzat en comunicació i capacitisme. Amb més de vint anys d’experiència en el camp de la comunicació, fa deu anys que es va especialitzar en la comunicació per a la ncidència política i en l’ús del cinema com a eina de transformació social.

Va formar part de la cooperativa Metromuster, on va exercir com a secretari primer i, posteriorment, com a president del consell rector. En aquesta productora, va treballar en campanyes de comunicació i en la producció de documentals d’impacte mediàtic, amb capacitat d’Agenda Setting. A la cooperativa es va especialitzar en la ideació, realització, fotografia i etalonatge.

L’any 2019, després d’adquirir una discapacitat, la seva perspectiva sobre la discriminación envers les persones amb discapacitat va canviar profundament. Des de llavors, es dedica a la recerca sobre comunicació i capacitisme, així com a l’activisme anticapacitista. El 2023 va ser guardonat amb el segon premi de recerca en investigació audiovisual del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC). El 2024, ha publicat l’article acadèmic El capacitisme en els mitjans de comunicació a Catalunya a la revista Quaderns del CAC. Actualment, està desenvolupant la seva tesi doctoral sobre la representació de la discapacitat als mitjans públics.